středa 22. května 2013

Fallout


Slovo Fallout si dnes většina hráčů přiřadí k 3D od těch týpků co udělali Skyrim. Nový Fallout 3 a Fallout: New Vegas nejsou špatné hry, ale ani jedna se nedokáže měřit atmosféře a hratelnosti prvních dvou Falloutů.

Chtěl bych zde vyzvednout důvody, kvůli kterým se tato hra oplatí instalovat i v dnešní době.
Určitě nikdo nemůže čekat grafické orgie při kterých bude zpracován nejrealističtější pohyb vody v záchodové míse. Ale vezměme to popořadě.
Rozdělíme si hodnocení do několika málo kategorií z kterých bude jasnější, proč instalovat starý Fallout.


Grafika

Dnešní hry jsou převážně o grafickém zpracování. Kolikrát může mít hra zajímavý příběh a dobrou hratelnost, ale dnešní hráči takovou hru klidně zahodí, protože je grafika fujky. Má kostičky. Takoví hráči jsou věru povrchní a dbají pouze na pozlátko, ale pravou krásu hry nikdy neodhalí.
Fallout 1 a 2 žádné grafické hody nenabízí a jedná se opravdu o izometrické RPG. Vidíte panáčka, kterak chodí po mapě. Dole máte lištu na které dominuje kolonku, která zobrazuje co právě držíte v pravé, nebo levé ruce. Nemusíte držet nic a pouze přepínat jestli zaútočíte pěstí, nebo kopem. Také si zde můžete nastavit jestli budete útočit běžným způsobem, nebo zacílíte na určitou část nepřítele. Jsou zde k vidění akční bodíky, které můžete použít v daném kole. Vpravo dolní lišty je k vidění malinká obrazovka, která vám popisuje události, které se právě staly, nebo na co si ukážete. „To je záchodová místa.“, „Dosáhl jste nové úrovně.“ Kolik vám uškodil soupeřův útok, a tak podobně.

Graficky tedy tato hra výrazně prohrává. Její kouzlo v tomto směru tkví převážně v představivosti. Hra vám sice ukáže jak svíráte minigun a jak s ním provrtáváte supermutanta v rytmu tanga, ale, když zapojíte ještě představivost, tak máte pocit z hraní ještě umocněnější. Stejně jako při putování pustinou, kdy cítíte písek v puse. K tomu dopomáhá geniální hudba, která ještě umocňuje ponurou atmosféru.

Příběh

Většina dnešních příběhů působí tuctově a dávají vám za úkol, aby jste zachránili přinejmenším vesmír. Ve Falloutu musíte nejdříve zachránit svůj domov čítající pár desítek obyvatel. Později se vše zvrhne do klišé zachránce vesmíru, ale jde o provedení. Tato postapo hra nešetří černým humorem a dává vám ho znát na každém kroku. V druhém díle dokonce paroduje díl první, která hra, nebo politik si tohle může dovolit?
Nejde jenom o hlavní linii, ale i o postranní úkoly, které dotvářejí celkový svět a zážitek z příběhu. Cestou navštívíte několik měst, kde můžete sledovat osudy lidí a zkusit jim pomoci, nebo se na ně vykašlat. Můžete se vybodnout i na svůj rodný Vault a hledání vodního čipu a nechat se najmout jako strážce karavan.
Přijdete do první vesnice, kterou obtěžují velcí zmutovaní škorpióni. Pomůžete jim? Najdete zde i bývalého strážce karavany, který se k vám může připojit. Pomůžete zachránit unesenou dceru starosty této vesnice z pazourů chlípných nájezdníků? Nehynoucí sláva, nebo zatracení čeká.
Černý humor se projevuje v několika formách. V dalším městě dostanete za úkol ukrást urnu s popelem ženy místního majitele baru. Nebo dáte přednost sehnání důkazu o nezákonných aktivitách místního šéfa kasina? Co takhle vsadit si na boxerský zápas?
Je toho tolik, že nebudete vědět co a to je teprve začátek. Měst je zde několik a co teprve tajuplné Bratrstvo oceli? Daleko na západě se prý ukrývá bývalé vojenské zařízení…
A co teprve Bob a jeho leguán na špejli? Odkud získává maso? Je to opravdu z veverek?


Hratelnost a to ostatní

Pro mě celá hratelnost začíná už v úvodu, kdy si vybíráte postavičku a její zaměření. Máte určený počet bodů, který rozdělujete do základních vlastností. (Síla, Odolnost, Inteligence, Štěstí atd.) Poté máte další hromadu dovedností, které budete používat, od ovládání střelných zbraní, přes umění opravy, až po hraní hazardních her. Při dosažení nové úrovně dostanete bodíky, kterými si tyto dovednosti budete moci vylepšovat. Při výběru postavy si však vyberete tři dovednosti, které budou vylepšovány rychleji. Dále si vybíráte dva perky. Vlohy od narození. Tento systém se snažilo napodobit mnoho her, ale ani moderní Fallouty to nedokázaly. Princip je přitom jednoduchý, kdy vám tyto vlastnosti zlepšují život. Dávají určité bonusy. Takovéto perky dostáváte i v průběhu hry, buď tím, že něco vykonáte. Například budete přehazovat hnůj. Nebo jednou za tři úrovně, kdy si budete moci zvolit nějaký z ultimátních perků.
Jenom tato tvorba postavy je úžasná a originální. Poté vstoupíte konečně do hry a jdete objevovat svět. Mluvit s lidmi, bojovat s potvorami. Můžete se soustředit na různé taktiky a druhy bojů. Máte i možnost si vytvořit vlastní soukromou armádu ze společníků díky velkému charismatu a perku na přidání jednoho parťáka navíc.
Specializovat se na střelbu z dálky, nebo energetických pušek. Zvyšte si odolnost a naběhněte s kladivem na zmutovanou potvoru. Naučte se házet s granáty a využijte jejich ničivou sílu, nebo si vezměte raketomet! Jestli jste pacifista a student humanitních věd a žádná buzna, tak se zkuste hrou prokecat, nebo proplížit, když jste viděli moc dílů Naruta.
Vše je možné. Máte několik možností jak hru hrát. Stejně tak se můžete vycvičit v zabíjení holýma rukama a nohama.

Souboje probíhají v tahovém módu, kdy vidíte kolik můžete udělat úkonů a kolik co který úkon stojí. Zamířit na některou část těla nepřítele stojí o nějaký ten akční bodík víc, ale zase může napáchat zničující škody. Střelte ho zmrda do očí, nebo kopněte do genitálií. Utíká? Zpřelamte mu hnáty! Je zde tolik možností jak se vyblbnout. Ovšem pozor, na začátku hry jste slabý jak čaj a budete mít co dělat, aby jste nezemřeli po útoku krysou. To vše přidává na skvělé hratelnosti a výborném herním prožitku, který vám žádná ze současných her nenabídne.


To by byl stručný souhrn důvodů, proč si nainstalovat Fallout a pořádně ho zapařit a užít si pravé oldschool pařby. 

Žádné komentáře:

Okomentovat