pondělí 20. května 2013

Devil May Cry


Devil May Cry, série s charismatickým lovcem démonů Dantem se dostalo stejného restartu jako výše zmíněnému Tomb Raiderovi. Minulé díly nebyly vůbec špatné a držely si stále svoji úroveň, která byla postavena na rubacích soubojích. Tento základ, jak si oddělat myš, byl zachován.

Předcházející díly byly zasazeny do alternativní světa, který byl specifický svoji architekturou a stejně tak jistým uspořádáním světa s hrou na démony, anděly a různé řády, které podporovali toho, či onoho. Svět byl takový pohádkově temný. Remake přitvrdil. Vypráví Danteho příběh z jiného pohledu. Snaží se, aby vypadal více realisticky v pojetí dnešní špinavé doby a daří se mu to. V televizi ošklivý reportér hlásá propagandu. Na ulicích vás sledují kamery, jistě kvůli dodržování veřejného pořádku. Televizní vysílání občas hackne tajemná skupina, která hlásá pravdu. Přesně jako v reálu.  

Syn Spardy si mezitím užívá života plného pití a sotva plnoletých slečen, než u jeho karavanu zaklepe sličná čarodějka a několikametrový démon. Ten dostane po zásluze nakopáno a čarodějka prozradí, že patří k odboji. Dante je posléze představen vůdci této skupiny, která bojuje proti démonům.
Ti se dostali do našeho světa a kontrolují v něm většinu dění. Démoni pocházejí ze světa, které se jmenuje Limbo. V tomto světě se věci pěkně zpřehází, abychom si mohli pěkně zaskákat po bedýnkách. Jelikož Dante není tak úplně člověk, tak se do toho světa démonů může dostat, za pomoci výše zmíněné čarodějky.

Kdyby jste vedle sebe postavily tento nový kousek s jedním starším kolegou v akčních pasážích by jste těžko hledali rozdíl. Klikací festy zůstaly zachovány a hrají se stejně tak dobře a svižně jako před lety. Základní zbraně v podobě dvou pistolí Ebony a Ivory s rebelsky dlouhým mečem, zůstaly zachovány. V průběhu hry dostane Dante do rukou další zbraně, kterými si bude moci snadněji proklestit cestu zástupy monster a díky, kterým se dostane i na místa na která se v minulých levelech dostat nemohl, proto nezoufejte, když najdete nedostupné dveře a nebudete vědět jak je zničit.
Mimo základních zbraní budete mít k dispozici i zbraně „andělské“ a „démonické“. Mezi těmito budete muset velmi často přepínat, hlavně v pozdějších fázích hry, jelikož vaši nepřátelé budou na dva typy vašich zbraní imunní. Nejlépe si to vysvětlíme na menším příkladu. Kosíte si základní soupeře mečem, v tom se před vámi zjeví kostěný bojovník s štítem, který vykryje váš meč. Přepnete na „andělskou“ kosu, ale tu také vykryje. Nezbude tedy nic jiného, než přepnout na „démonickou“ sekyru a štít mu rozmlátit. Nebo zaútočit ze zadu, ale to zabere čas a vy chcete hrát svižně a ne pižlat jednoho moba několik minut.
Takhle na vás vyskočí několik různých druhů nepřátel, kteří vám půjdou po krku a vy se budete muset pěkně ohánět, aby jste stíhaly přepínat zbraně na tu kterou potvoru a vyrvali jí tak střeva. K tomu si připočtěte prostředí, kdy pod vámi bude sklo, které se bude pomalu rozpadat a vy tak nebudete moci bojovat na jednom místě.


Nejenom zabíjením potvor a bosů je Dante živ. Abychom nedělali vše pořád dokola připravil nám svět démonů i jinačí srandy, než pouhé masakrování jeho obyvatel. Připravte se na řádnou hopsanou Mária na steroidech a ředidlu. Dostanete do ruky volaký přitahovák, kterým se budete moci dostat na nepřístupná místa na mapě. Jako u zbraní i zde budou dvě varianty, včetně skákání, které budete v pozdějších fázích muset notně kombinovat, aby jste se dostali na určená místa. Připravte si nervy na pár pasážích, kdy budete padat do nicoty. (Mlácení do klávesnice nepomůže.) Tento přitahovací hák přijde vhod i v soubojích, kdy se dostanete k potvorám, které lítají, nebo se přitáhnete k pěší jednotce. (Ušetří to chůzi.)

Jako v minulých dílech i zde sbíráte duše, které padají ze zabitých nepřátel, nebo pouličních lamp. Nepůjdou do křemíkového nebe! Půjdou do vylepšovaní vlastností vašich zbraní. Ty mají hodně komb, které si můžete kupovat a následně vylepšovat, aby jste dávali větší zranění. Zvládnutí pokročilých útočných komb bývá velmi obtížné, jelikož musíte zmáčknout určená tlačítka v určeném pořadí, což se ne vždy povede. K jejich nacvičení si můžete v menu vybrat tréninkový mód, kde máte jednoho pióna do kterého můžete směle bušit a učit se tyto komba k dokonalosti.
Za duše jdou koupit i životy, nebo kousky fragmentů, které po spojení rozšíří ukazatel zdraví. Ty získáváte i za splněné bonusové mise. V lokacích jsou schované klíče ke dveřím. Jestliže najdete klíč a správné dveře, tak se vám otevře bonusová mise. Zde můžete zabíjet démony na čas, nebo jim uhýbat, či různé variace soubojů s těmito neřády. Další možností je poletování vzduchem a dosáhnutí nějakého místa na čas. Odměnou vám bude kousek fragmentu, který posléze vylepšuje celkové zdraví.


Vizuální stránka hry si drží stejnou úroveň jako její předchůdci, takže nebudete zklamáni. O grafice sice hry nejsou a velké grafické orgie v mlátičce opravdu nikdo nečeká, ale světýlka při bojích jsou pěkná. Stejně tak vymodelované postavy, které mají  hloubku. Přechodové filmečky, které posouvají příběh, jsou koukatelné, ale nejdou přeskočit, což při opakovaném hraní může být trochu otravné, jelikož nepatří k nejkratším.

Poslední věc, která stojí za krátkou zmínku, je hudba. Krásný nářez, který zpříjemní kostění bizarních potvor. 

Celkové hodnocení 89% pračky Whirlpool! Značky vítězů! 

Žádné komentáře:

Okomentovat