neděle 3. srpna 2014

Murdered: Soul Suspect - recenze


Jako malí jsme měli srandovní sny o naší budoucnosti a jak budeme popeláři, hasiči, kosmonauty a jak přišla veřejnoprávní televize a s ní PTA, dočkali jsme se nových obzorů a kromě reklam na jogurt a neprodyšné vložky jsme dostali i přehršle seriálů, kde byl hlavní rolí detektiv. Buď střapatý playboy s mluvícím autem, culík běhající po pláži a ti starší si rádi vzpomenout na Colomba. Nový hrdina byl jasný - detektiv. Řešit zločiny, prozkoumávat místo činu, chytat pachatele. Což o to, řešit vraždy, ale co takhle vyřešit svoji vlastní vraždu?

Dostáváme se do role detektiva Ronana O'Connora. Jde o ten správný tvrďácký typ řešitele zločinů s cigaretou a fešným kloboukem. Jeho tělo je navíc pokryté tetováním, že by i nejedna fotbalová stár zbledla závistí. Jedná se tedy, v poslední době velmi oblíbený, badass typ hlavního hrdiny. Do jeho kůže se ocitáme právě ve chvíli, když padá z okna na opravdu tvrdou silnici. To jste v jeho kůži moc nepobyli. Nezbývá vám nic jiného, než sledovat, jak zahalený vrah, kterého média překřtila na Zvonaře, zvedá vaši pistoli a nemilosrdně do Ronana vysype zásobník.
Začátek je věru hektický, máte vraha před sebou, ale nemůžete dělat nic. Nevidíte mu do tváře, nemůžete jej popadnout, jste duch, veškerá realita padá do limba. Z temné noci přecházíte do temně šedé noirové noci, kde se musíte řídit pravidly, které vám načrtnou duchové dávno zemřelých lidí. Nemůžete například vstupovat do budov, pokud nemají otevřená dveře, musíte si dávat pozor na démony a jámy plné obyvatel pekla, kteří vás rádi vtáhnou do svého nitra. Atmosféra by se dala krájet, víc jak mlha u rybníčku Brčálník. Modré policejní majáky probleskují na temně vyhlížející činžáky, které byly svědky vaší smrti. Několik obyvatel se snaží vypovědět policii co právě viděli. Zvědavci se sbíhají u policejních pásek. I přes noc, tak je v městě živo a většina lidí myslí jenom na vraha, kdo byla jeho oběť? Chytí ho policie? Kdy to skončí?
V tomto světě nyní musíte chytit vraha. Jako duch získáváte možnosti, které jste jako živý neměli. Můžete vstoupit do bytu a bezostyšně procházet zdmi a zanechávat za sebou jen otisky ektoplasmy. Tyto otisky ve zdech zanechávají i ostatní bloudící duše, které sou zde drženy stejně jako vy. Jediná podmínka jak se dostat do nebe je vyřešit záležitost, která vás trápí a drží na tomto světě. V Ronanově případu se jedná o chycení svého vraha.


Již jsem zmínil procházení zdí, což urychlí postup, ale bohužel, žádné sprchy plážových volejbalistek zde nečekejte. Atmosféra je tvrdě noirová a plazí se z každého rohu jako hustý med.
Většinu schopností máte hned na začátku a zbytek odhalujete postupem hrou. K dobru bude posednutí člověka, kdy si můžete číst jeho myšlenky. Takto posednete svědka vaší vraždy a zkusíte zjistit co ví, co viděl. Jestliže je rozrušený a nemůže si srovnat myšlenky v hlavě, tak mu můžete pomoci a nenápadně mu podstrčit podmět, který ho přivede na správnou cestu.
Pro mne nejzábavnější částí bylo řešení spletitých hádanek na místě činu. Zde hledáte stopy, zjišťujete co se stalo a skládáte si postupný obrázek. Jakmile máte všechny stopy, nebo jejich valnou část, můžete se pokusit vyřešit případ. To funguje následovně. Na obrazovce uvidíte střípky všech stop, které jste našly a pokusíte se z nich odvodit události, které vedly k zločinu. Některé stopy nemusí mít s danou událostí nic společného, vy se můžete splést a určit špatné stopy, ale jakmile určíte tři správné, tak Ronan vysvětlí co se na onom místě stalo.
Jestliže nemáte trochu detektivního myšlení, tak vám nebudou stačit ani tři pokusy na vydedukování nedávných událostí. Nejde zde ani tolik o pixelhunting, který je znám z jiných adventur, kde musíte proklikat celou obrazovku, aby jste na něco přišli a hra vás pustila dál. Zde stačí najít klidně i jenom tři stopy, pokud jsou správné, tak můžete dál. Ale vy jich budete chtít najít co nejvíc, aby jste se dozvěděli i vedlejší události, které se zde staly, jelikož všechno souvisí se vším.


Takovéto řešení na místě činu se nenaskytuje pouze u vaší vraždy a s nimi spojenými událostmi. Jak procházíte Salemem nacházíte zde i další nešťastné duchy, které chtějí vyřešit svoji smrt a jelikož jste detektiv, tak jim pomůžete, protože je to opravdu zábava.
Dívka chce vědět kde je její tělo, nejdřív musíte v činžáku najít její vrahy a pak postupným zkoumáním jejich bytu najít klíče, zatopený důl, starý vzkaz, nářadí v kumbálu. Následně posednete jednoho z vrahů a vnutíte mu myšlenku díky které mu na mysli vytane, kde danou dívku pohřbil.
S posednutím si vůbec užijete srandy, když budete lidem číst jejich  myšlenky. Budou vám moci posloužit i jinak. Například při průchodu nad pekelnými jámami. Jakožto správný duch můžete ovlivňovat i elektroniku, tuto schopnost sice moc nevyužijete, ale i tak je srandovní zapínat věci kolem sebe a sledovat jak je lidé chodí vypínat a přitom hudrují.
I když jste duch a máte nové schopnosti, které by ocenil každý správný poltergeist, tak budete přeci jenom potřebovat pomoc. Tu vám neochotně poskytne mladá dívka, která je médium. S ní začnete postupně budovat vztah, jelikož ona má duchů a jejich žádostí plné zuby.
Shodou okolností nakonec podvolí a chtě nechtě vám nakonec začne pomáhat, svým způsobem. Z toho pak plyne kooperace, kdy vy prošmejdíte nejrůznější zákoutí, ale zastrčené věci, tajné spínače, s tím nehnete. Z toho vycházejí i lehce úsměvné situace, když je dívka jediná, kdo vás vidí a baví se s vámi. Ostatní ji budou mít za blázna.

Aby vše nebylo tak jednoduché a vám nestačilo, než jenom chodit, máme zde démony. Zlé duše, které se živí nově příchozími. S těmi neradno si zahrávat. Jakmile se objeví, poznáte je podle řevu, nastává stealth akce. Můžete být skryti a sledovat cesty jednotlivých démonů a potom se jim pokusit vyhnout, nebo se za ně proplížíte a ze zadu je zákeřně popravíte. Nejedná se ale o nic lehkého. Můžete je také odlákat, ale jakmile vás zahlédnou, tak nezbude nic jiného, než útěk. Po světě je rozmístěno několik stanovišť do kterých se můžete ukrýt a proskakovat mezi nimi. Démoni vás z nich ale můžou vyhnat, takže je mít se třeba na pozoru.


Vizuálnímu zpracování nelze nic vytknout, noirová atmosféra se povedla, potetovaný hlavní hrdina má charisma, médium je správně emo. Všude mlha, že by ji záviděl i Rákosníček. Jelikož se jedná o detektivní hru, opravdu tohle nemůžeme považovat za horor (kdo vás zabije, když už jste mrtvý? Haha), bude zde i pár nevýhod. Ty se týkají hratelnosti, jelikož po jednom dohrání budete vědět kdo je vrah, co se kde stalo a všechny dějové zvraty. Proto je nejlepší celou hru postupně prošmejdit a přijít na všechny možné i nemožné odbočky v případu. Nalézt duchy, kteří potřebují pomoci, jelikož řešení těchto případů je zábava!

Aby to nevypadalo, že se jedná o stoprocentní hru, tak i zde se najde pár chybiček, či lépe řečeno otravujících věcí. Například jakýsi váš deník, kde máte napsané vše co jste našli, ostatní případy, věci, které podkreslují příběh (například hlášení policie o vrahovi, vzkazy od vaší ženy). Je uděláno nepřehledně. Pro mě nevysvětlená síla Zvonaře a přeplácané místo hřbitova, kde na něm působilo na můj vkus v noci až moc živých lidí najednou, ale jde pouze o drobnosti, které hru nikterak nesrážejí, ale chceme být spravedliví.


Jelikož tvůrci věděli, že zde bude velmi malá znovuhratelnost, tak se ji nesnažili zamaskovat morálními volbami, jako to dělají například série The Walking Dead, nebo Wolf Among Us.  Celý příběh je nahuštěn do nějakých 8 – 10 hodin, ale stojí za to! Má neuvěřitelný spád, atmosféru, kterou podtrhuje depresivněji pojatá hudba, skvělé herní mechanismy a několik příběhových zvratů.
Co víc si od hry přát? Tohle je hra s velkým H! Nové originální pojetí detektivní adventury, kde jedete proklatě dobrý příběh a snažíte se vyřešit vlastní vraždu.
Jestli chcete starou dobrou poctivou hru, kde nepostřílíte tisíce nepřátel, kde lehce potrápíte hlavu a zahrajete si na správného tvrďáckého detektiva, tak tahle hra je přesně pro vás.


Celkové hodnocení: 95% pračky Whirpool, značky vítězů.


Easteregg na policejní stanici, schválně jestli víte co hrají tamní policisté za hru na svých pc? 

Žádné komentáře:

Okomentovat