pondělí 31. března 2014

Burial at Sea

Rozšíření nejlepší hry minulého roku přineslo velká očekávání, jelikož dlc přídavky u většiny her nemají valnou kvalitu, ale tohle je Bioshock.
Z oblačného města Columbie, které se vznáší v oblacích padáte až na samotné dno moře do města Rapture, kde se odehrávaly předešlé dva Bioshocky.
Změna není jenom v městě, ale i v atmosféře. Zatímco v Columbii vše zářilo barvami, otevřeným prostorem a cítili jste onen svěží větřík na tváři v Rapture na vás padá mírná deprese. Stísněná atmosféra, temnější barvy a úzkost z pohledu na moře, která Vás obklopuje. Na chvíli se zakoukáte do temnot oceánu a neonových poutačů vzdálených budov a užíváte si tu skvostnou podívanou, ale stejně tak si říkáte, že jedna skulinka ve skle a vše je ihned zatopeno.

Příběh nám začíná klasickou detektivní zápletkou známou z filmů kapitalistické velmoci z padesátých let. Ošuntělému detektivovi zaklepe na dveře pohledná žena. Ta Vám zadá úkol, který se neodmítá.
Začíná cesta z počátku lemovaná dialogy mezi ústředními postavami, přes detektivní pátrání, až po svižné přestřelky. Samotné dialogy mezi Bookerem a Elizabeth zase o něco prohlubují jejich vztah, odkrývají postupně jejich minulost.
Detektivní pátrání a hledání je sice klišé, najdi tomhle támhle, ale bylo provedeno takovou grácií, že si budete opravdu připadat jako detektiv. Atmosféra Vás prostě vtáhne.
Nebude ani nouze o velice vyšinuté postavy. Ono, dostat se na párty, kde všichni nosí králičí masky, už jenom samotný příchod na tuto oslavu kombinovaný s hrou světel byl úžasný. Korunu tomu nasadil rozhovor s pomateným umělcem, který připomínal jistého Salvadora a následný tanec.
Burial at Sea má opravdu skvostný název, jelikož i přes samotné dobrovolné odcestování a uvěznění v  Rapture můžete klesnout ještě na hlubší dno moře a být zde uvězněni. To se stane i ústřední dvojici, když je pátrání zavede do budov, které byly vyčleněny z hlavního města a slouží nyní jako skládka šílenců a zločinců. Zbloudilé duše, které jsou znetvořené přílišným používáním Eve (mana, vidor, říkejte si tomu jak chcete, ale díky tomu můžete kouzlit.).
Začíná akční část, která i na normální obtížnost dává hráčům pořádný kouř. Nábojů je málo a nepřátel hodně. Stejně tak i ostatních předmětů jako lékárniček a doplňovačů Eve není příliš a proto se vyplatí vše si postupně promyslet jak na skupinku nepřátel vyzrát. Kolikrát nebudete mít na výběr a budete muset použít základní ruční útok, aby jste šetřily municí. Hra Vám sice nabídne možnosti jak nepřátele skupinově paralyzovat, či jim ubrat větší část zdraví rozházenými sudy z kterých vytéká hořlavý olej, či voda kterou můžete zasáhnout elektrickým proudem a nechybí ani možnost z původní hry si vyvolat patřičné pomocníky, jako je motorizovaný patriot.
Akční část je stejná jako v Inifnite, jenom je mnohem tužší, což je dobře, občas umřete, ale není to nic deprimujícího kvůli čemu by jste hru vypnuli. Umřít tady ani pořádně neumřete, jelikož jak Vám dojde zdraví obrazovka zčerná a objeví se Elizabeth, která Vás zachrání, jediný postih je v úbytku peněz, které opět slouží k vylepšování vlastností, zbraní, či nákupu nábojů, lékárniček. Do pacek dostanete i novou hračku, jakýsi opékač, který původně sloužil k propečení krocana.
I úkoly v akčních částí jsou více promyšlené a vy vidíte, že se scénáristi ani s tímto nepárali a udržují Vás pořád napjatého co bude dál a jak tohle všechno dopadne.

První epizoda končí tak jak takové hry mají končit – parádním soubojem s bossem, při kterém
se budete muset hodně ohánět.
Navíc pro ty co hráli všechny předchozí hry je tady hodně narážek, kterými si ještě více zpříjemní hru.

První část „Pohřbeni pod mořem“ se jistojistě povedla, spíš ještě více vynesla značku Bioshock do nebes s tím jaký poutavý a intenzivní příběh může přinést. Ta atmosféra a kontrast mezi oblačným městem Columbia, potopeným městem Rapture, které je ještě před úpadkem a nejsou zde žádné nepokoje je něco krásného co Vám žádná jiná hra nemůže nabídnout. Bylo zde vše, od rozhovorů, přes detektivní pátrání, králíky, až po akci. 

Celkové hodnocení 98% pračky Whirlpool. 

Žádné komentáře:

Okomentovat