středa 17. července 2013

Dungeons and Dragons: Neverwinter




Od deskové hry s vícero-strannými  kostkami,  přes Minsca s inkarnací bojového křečka, až k online mmorpg. Tak můžeme shrnout vývoj tohoto kousku, ale popořadě.
Jistý vousatý pán (Gary Gygax) vytvořil hru na hrdiny, kterou jste si mohli zahrát s kámošema u piva, na stole a k tomu ona divná kostka. Počítače tenkrát nebyli natolik výkonné, proto jste museli hrát doma s kámoši. Tudíž i uklidit, aby Vás nepomluvili.
Tato hra měla svá originální pravidla a v postupu času přicházely nové edice, které tato pravidla rozšiřovala. Tyto, velmi komplexní pravidla, se pokusili herní tvůrci přenést do her. Tímto nám vznikly jedny z nejlepších RPG vůbec. Bladurs Gate 1 a 2, IceWind Dále 1 a 2 a datadisky k tomu. Po pár letech vzniklo i RPG Neverwinter, které se dočkalo také druhého dílu a teď i onlinové verze.
Celý tento svět  je tvořen středověkým prostředím s klasickými fantasy prvky.

„Jakej pulčík? Zlej pulčík!“

Neverwinter online začíná stejně jako výše zmíněné hry, tedy výběrem postavy. Na výběr máte několik tradičních ras od člověka a elfa, až k trpaslíkovi a ostatním tradičním i netradičním rasám. Každá rasa má svoje bonusy do základních atributů, které určují jak mocně mocní budete.

Máme zde šest atributů, každé povolání má jeden atribut hlavní a dva vedlejší. Tři jsou na okrasu. Z povolání zde máme opět klasiku přes mága, bojovníka, zloděje, až po healera, kterého jsem si vybral, protože je to s ním vždycky největší sranda a všechny party čekají právě jenom na Vás.
Po otravném tutoriálu, který Vás naučí základy se dostanete do víru událostí samotné hry. Počáteční úkoly jsou tedy stavěny jenom na to, aby jste si všechno osahali a bonus je, že za to dostanete pár expointíků.
Zprvu se celá hra může zdát velmi nudná a ničím nezáživná. Ohlasy ve smyslu: „Je to jako nová Tera, akorát ze středověku,“ jsou velmi nepřesné a zavádějící. Avšak při druhém spuštění se už na hru budete dívat jinačím očkem a začnete si všímat ostatních maličkostí.


Hra nemá žádný velký otevřený svět po kterém můžete chodit kam chcete, ale disponuje lokacemi po kterých se přesouváte na mapě. V hlavním městě si vezmete hrst úkolů, díky kterým se Vám zpřístupní i dané oblasti do kterých můžete vkročit. Tyto oblasti se skládají ze dvou typů: První typ je velká oblast na které plníte větší počet úkolů a potkáváte tady ostatní hráče s kterými můžete úkoly plnit společně.
Druhý typ je menší mapa, která je zaměřena více na příběh a úkolů je zde pomálu, defacto jenom jeden, který plní roli příběhového questu za který dostanete fajný předmět do výbavy a něco expů navíc.
Ony questy nejsou nikterak nápadité a spočívají na jednoduché rovnici hráč A jde do bodu B a zde zabije mobky C až H, případně bossa Z, který drží víc, kupodivu. Občas se naskytne i hlavolam. (Zatáhni za páku, nebo otoč sochu.)
K eliminaci potvor máme skilly a tyto skilly máme na panelu, ale tento panel je omezený! Jednotlivé sloty, které můžete používat se otevírají postupně s úrovněmi, takže dávají jakousi motivaci k dalšímu postupu.
Máme zde dva základní útoky, které jsou přiřazeny na levé, respektive pravé krysítko myši. Poté máme dva speciální útoky, jež mají CD kolem deseti vteřin, ale zato umí udělat velkou škodu, kolikrát i hromadě nepřátel.


Kromě těchto čtyř útoků zde máme i speciální alternativy. Za mlácení potvor se Vám nabíjí ukazatel u kterého vidíte tři „pluska“ (nebo křížky, jak se to vezme). Jednoduchým zmáčknutím klávesy TAB můžete disponovat alternativní verzí skillů. Nabíjecí skilly působí tímto větší škody. Například, kdy v základním módu vyšlete kolem své osoby kruh světla, který zraní vše v dosahu a ještě léčí vše spřátelené. V alternativní verzi je toto světlo modré a kromě zranění udeří ještě tlakovou vlnou, která nepřátele odmrští daleko od Vás. Základní útok, na levém krysítku, nezpůsobuje házení oštěpů, ale vyslání paprsku, který zraňuje nepřítele a Vás léčí.
Tato alternativní verze však něco stojí a nemůžete ji použít vždy. Právě na skilly s CD musíte mít plné alespoň jedno „plusko“ aby se dal použít.
A dále tu máme jeden ultramocný skill, který se také nabíjí mlácením nepřátel, ale jde o jiný ukazatel. Tento skill je věru ultimátní. Cleric může povolat anděla, který položí mobku na zem mocným úderem a ještě vyléčí vše okolo. Nebo na zemi vyčaruje mocný kruh, který zvedne nepřátele do vzduchu a mrskne s nimi o zem a ještě je spálí.
Pak zde máme dva pasivní skilly, které mohou navýšit vaše healy, nebo rychlejší získávání bodíků pro speciální útoky.
Tyto skilly si můžete vylepšovat v dovednostním stromu. Jedna úroveň se rovná jednomu skill pointíku. Za určitý počet levelů dostanete k přerozdělení také pár bodíků do základních atributů.
Dovednostní strom je věru chytře rozvržen a otevírá se postupně a dělá dokonce to, že si bodíky nemůžete šetřit do další úrovně, aby jste si hned namaxovali nejnovější skilly, ale musíte jak postupovat po úrovních, tak utrácet bodíky, jelikož, až po utracení příslušného počtu bodíků se vám otevřou další skilly. Ale zde nastává dilema, které skilly použít.
Na dvacáté úrovni se otevřou nové skilly, ale ty původní si nyní můžete vylepšit o další stupeň. Je tedy na Vás jestli pojedete nejnovější skilly, nebo si vylepšíte ty stávající.
Kromě těchto skillů jsou zde přítomny i jisté dovednosti, takový vedlejší strom pasivních dovedností. Zde si můžete vylepšovat životy, nebo opět rychlejší získávání bodíků na speciální útoky, či mocnější heal, zranění atd.


Máme zde i možnost získání spolubojovníka. Většina hráčů si za počítačem řízeného společníka vybere healera, ale já si vzal psa. Má mocný útok, kterým srazí protivníka na zem. Společník získává zkušenosti a stoupá po levelech stejně jako vy. Můžete jej také vyzbrojit a je mnohdy užitečnější, než živý spoluhráč z Polska.
Skupinu si můžete vytvořit s kýmkoliv koho potkáte, a nebo stisknutím klávesy. Zde vyjede okýnko, kde si budete moci vybrat jestli chcete jít zábavný skimish mód, kde s týmem ostatních hráčů odoláváte přicházejícím vlnám nepřátel. To je velmi zábavné jelikož nemusíte na nic čekat a jenom se přihlásíte a můžete jít řezat. Za odměnu na konci dostanete trochu peněz a z mobek občas taky něco padne.
Nebo se můžete přihlásit do dungeonu, jelikož jsme ve hře Dungeons and Dragons, tak je pochopitelné, že zde nějaké ty kobky na vyplenění budou čekat a že jich je hodně. Velkou dávku času strávíte prolézáním starých sklepení, věží, kanalizací.
Hra Vám opět přihraje partu spoluhráčů a můžete začít prolézat dungeonem. Hra je ještě tolik slušná, že Vám na počáteční obrazovce, při výběru, ukáže jak dlouho bude přibližně trvat pokoření daného dungeonu, nebo skrimishe.
Kromě této zábavy tu máme i pvp, které je mastné. Zkoušel jsem zatím 5v5, kde se hrálo o dominanci v zabírání území. Hráči jsou zde již zkušenější a budete se mít co ohánět, avšak na to nejlepší pvp na světě (Aion :p ) to zdaleka nemá.


Graficky bych hru přirovnal něco mezi prvním Neverwinter a Divinity 2 Ego Draconis. Není to vůbec špatné, ale žádný zázrak to také není. Efekty jsou však velmi pěkné, ale opravdu nečekejte Teru, nebo Guild Wars 2, ni komiksovou grafiku WoWka.
A jak tak vzpomínám, tak si žádnou hudbu z této hry nepamatuji, takže nestojí za povšimnutí.
Co za povšimnutí, ale stojí je to že hra má něco málo přes pět giga a to považuji za velký plus.

Celkově shrnuto se nejedná o pravověrné mmorpg s otevřeným světem, což je docela paradox, když si vezmeme, že základy Dungeon and Dragons žánr RPG definovali. To však nic nemění na tom, že jde o free-to-play onlinovku, která zabaví na nějaký čas. Avšak, postupem času se úkoly zdají být velmi opakující a to nikdy nevěstí nic dobrého.
Shrnuto a podtrženo je Neverwinter Online dobrá hra pro ty, kteří tento svět znají a chtějí si trochu k tomuto online světu přičuchnout. Pro ostatní se bude jednat taky o zábavu pokud je už tradiční mmorpg omrzela, avšak ani pro jednu skupinu nebude návštěva tohoto světa příliš dlouhá a stupeň závislosti po několika dnech opadne. Jedním z velkých plusů je, že hra má pouze pět giga, takže nic nebrání tomu si ji stáhnout a vyzkoušet.

Celkové hodnocení 60% pračky Whirlpool.

Žádné komentáře:

Okomentovat